Hvilke forskellige typer af bure findes der til kaniner?

Hvilke forskellige typer af bure findes der til kaninerKaniner er sociale dyr, der ikke kan lide at bo alene, men som foretrækker at holdes i grupper af flere. De kan lide at kæle og har brug for at dyrke motion sammen, ved at jagte hinanden rundt. For det meste er det ikke muligt at holde dem på denne måde. Specielt ikke hvis kaninerne holdes inde i et hus eller i en lejlighed. Når man holder dem i haven, har man på den anden side nok plads til ideer og store indhegninger.

En kanin har ikke kun brug for en ven, men også for nok plads. Dette gælder ikke kun selve buret, men også det faktum, at kaniner er dyr med et jagtinstinkt, som har brug for plads til at løbe på, for at kunne forblive sunde og så de holdes arts-hensigtsmæssigt. Derfor er det bedst, hvis de enten kan bevæge sig frit i lejligheden, eller i det mindste i et helt rum, eller at de har nok plads i haven, med et stort tilgængelgit område, som de kan løbe rundt på.

Denne artikel vil informere dig om de forskellige typer af bure til kaniner, og om, hvad du skal se efter.

Fin og lille? – bemærk venligst, at de er til kaniner

Som nævnt ovenfor, har kaniner brug for plads og jo mere jo bedre. De typiske kaninbure med en rektangulær form, der ofte findes i mange dyrehandler, er på ingen måde arts-hensigtsmæssige og bør overhovedet ikke købes i. Dem som ikke kan tilbyde nok plads til, at kaniner kan bevæge sig frit, bør genoverveje deres kærlighed til dyrene og bør genoverveje om man overhovedet skal holde nogle. Selv de lang-ørede skønheder ønsker at kunne nyde deres adfærd fuldt ud, at løbe rundt og hoppe og tilfredsstille deres naturlige behov. Et bur med blot en lille smule halm eller hø er ikke nok, indretningen har også brug for en masse plads. Ydermere, kan kaniner lide at løbe en masse og hoppe rundt. Derfor er det vigtigt at deres hjem er stort nok til, at de kan lave et stort hop, uden at de rør buret.

Indretningen bestemmer burets størrelse

Selv hvis kaniner ikke bor alene, har de altid brug for en sovehule eller et lille hus, som kun tilhører dem. Så afhængig af, hvor mange kaniner der holdes sammen, skal buret være stort nok til, at der kan sættes en hytte til hver af dem ind. Dog er dette ikke alt, som et godt bur bør tilbyde. Du bør også sørge for at skabe separate fodringssteder og toiletter, så der ikke opstår kampe når de spiser. Der bør heller aldrig mangle legetøj til at give dem variation, og det er vigtigt, at de har nok plads til at bevæge sig på. Efter et kort overblik over de vigtigste kriterier, viser det sig, at de regelmæssige bure, der er til rådighed på markedet, ikke kan opfylde kravene til arts-hensigtsmæssig hold af kaniner. Derfor er det vigtigt, at disse bure kun anvendes til sovesteder eller til karantæne, og at man ikke anvender dem som en permanent løsning.

Det vigtigste udstyr til at kaninbur:

 •     sovemulighed for hver kanin
 •     et sted at spise for hver kanin
 •     et toilet for hver kanin
 •     hø
 •     mulighed for at drikke

Kaniner har brug for mere plads end man forventer

VIGTIGT: Du bør give 2 m2 plads til hver kanin, eksperter anbefaler endda 3 m2 ved større arter!!

Kaniner har brug for mere plads end man forventerMange mennesker, der ønsker at holde kaniner, spørger i denne situation ofte sig selv om, hvorfor sådanne små dyr, har brug for så meget plads. Hvis du sammenligner det typiske plads i et bur med plads til en menneskelig fange, bliver det hurtigt klart. En fange har kun meget lidt plads tilgængelig, en seng, et toilet, en stol og et bord til at spise ved. Sommetider er der to senge, hvis du har en partner i cellen. Et almindeligt kaninbur, som tilbydes i din typiske dyrehandel, tilbyder for det meste plads til en seng, et hjørne til foder og et der anvendes som toilet. Hvis du er heldig, er der også en etage mere. Så du kan se en masse ligheder. Og lad os være ærlige, ingen ønsker at behandle sin skat som en fange, da dette ikke har noget med kærlighed for dyr at gøre. Så selv en kanin har, som mennesker, ret til at nyde et fint hjem.

Mange dyrevelfærdsorganisationer råder nye kaninejere til, at købe mindst et 140 x 70 cm bur og at bruge det til først at holde et kaninpar. Dette er for det meste fordi, de fleste dyrehandler ikke tilbyder størrelser over dette. Hvis du tager et nærmere kig på dyrene, der holdes i denne type miljø, bliver det dog hurtigt klart, at det ikke er en race-hensigtsmæssig en.

Vigtig viden: En kanin bevæger sig ved at hoppe forlæns. Et almindeligt kaninbur tilbyder ingen mulighed for at det kan lave et lille hop, hvilket begrænser dem voldsomt. Dette fører til, at de ikke er i stand til at følge deres naturlige instinkter.

Hvilken type bure findes der og hvad er muligt?

Der er forskellige typer af kaninbure, der tilbyder mange muligheder for dig som ejer. Ikke kun angående indretning, men også angående den tilgængelige plads for dyrene.

Lad os først tage et kig på underholdningen i huset eller lejligheden

Gitterbure

Gitterbure er en variant, som dyreentusiaster ikke er særlig glade for, da de ikke tilbyder en race-hensigtsmæssig måde at holde dyrene på. Gitterbure er typisk rektangulære og består af en type af kar fremstillet af plast, omgivet af barer. De er tilgængelige i mange størrelser, hvor mange af dem dog desværre er for små. Hvis du foretrækker et bur af denne årsag, kan du forbedre det ved at sætte to af dem over hinanden og forbinde dem, så de tilføjer en ekstra etage og så der dermed er mere plads til dine kaniner. Dette er naturligvis ikke særlig tilfredsstillende, men det er bedre end blot et enkelt bur.

For at forbinde to bure, skal du fjerne taget på det nedre bur, så du kan putte den anden på toppen. Plastik karet vil sænke sig selv en smule, hvilket giver et stabilt grundlag. En åbning i gulvet på det andet bur, kan anvendes af kaninerne, til at tilgå den anden etage. Det er vigtgit at se efter, at kanterne i hullet ikke er for skarpe, og at dyrene ikke vil skade sig selv. En rampe er den ideelle løsning til, at tilgå den øvre etage.

Når man hodler kaniner i et gitterbur, er det vigtigt, at tilbyde dem muligheden for at bevæge sig, at løbe og for at hoppe udenfor buret. Ideelt set, skulle de have hele dagen til at løbe rundt udenfor.

>Gitter kabinetter

Der er også noget meget praktisk, kaldet et gitter kabinet. Som du kan se på navnet, er disse kabinetter med tremmer i kanterne. Det der er godt ved disse kabinetter er, at de er meget større end de almindelige bure. Deres toppe kan også efterlades åbne, hvis de er højere end 100 cm. Afhængig af, hvor meget plads du har tilgængelig, kan disse kabinetter bygges over et meget stort område, hvilket tilbyder massere af plads til dyrene, og efterlader mange muligheder for indretning. Ikke desto mindre er det tilrådeligt at tilbyde, at kaninerne har fuldstændig fri mulighed for at løbe rundt fra tid til anden, så de kan løbe rundt og komme ordentligt omkring hjørner.

  Kanin værelset

  Nu om dage, er der mange kanin entusiaster, der tilbyder et helt rum til deres kæledyr. Skulle der være et rum tilgængeligt i dit hus, som ikke bliver brugt, kan den forvandles til et sandt kanin paradis, der tilbyder mere end nok plads til at løbe rundt, at hoppe og slappe af på. Vær dog forsigtig, da kaniner elsker at tygge på alt på deres vej. Derfor kan det give mening, at indhegne væggene i rummet.

  Når man holder dem, så de frit kan løbe rundt

  De fleste kaniner bruger et toilet, hvilket gør det muligt at holde dem i lejligheden, uden nogle begrænsninger. Hvis du træner dyrene ordentligt, kan du holde din lejlighed fri for afføring. Hvis du ønsker at tilbyde denne mulighed til dine yndlinger, skal du sørge for, at de har et hjørne for sig selv, hvor de kan slappe af, sove eller spise. Det er også vigtigt at gøre din lejlighed “kanin-sikker”, da de små gnavere elsker at tygge på møbler og kabler.

  Når man holder dem i haven

  Når man holder dem i havenKaniner behøver ikke blive holdt permanent inde i huset eller i lejligheden. Det er mere sundt eller naturligt for dem, når de holdes i haven, hvis de er vandt til dette. Det er dog vigtigt et være opmærksom på nogle punkter.

  De har særligt gennem vintermånederne brug for en masse halm og et sted hvor de kan varme sig. Til dette formål er små hytter eller stalde af træ ideelle, da de isolerer godt mod kulde. Kaniner bliver normalt ikke kolde, da de gror vinterpels, opbygger et ekstra lag fedt og har beskyttelse i form af halmen. Når man holder dem udenfor, er det ikke kun vigtigt at tilbyde dem et sted hvor de kan varme sig, men også at det er fuldstændig beskyttet mod regn og fugt. Dette område bør anvendes til fodring.

  Den bedste tid at vænne kaniner til at leve indenfor er om foråret, hvor der ikke længere er nattefrost. Man må under ingen omstændigheder forsøge at vænne dem til at være udenfor gennem vintertiden. Deres vinterpels gror gennem efteråret, så kaniner som holdes inde i huset gror enten slet ikk en eller en som ikke er tilstrækkelig. Derfor, er disse dyr ikke beskyttet tilstrækkeligt med kulden og lider ofte af slemme forkølelser eller vægttab. I ekstreme tilfælde, kan de endda fryse til døde.

  Udendørs kabinetter

  Mange kaninejere, som ønsker at holde deres kaniner i haven, vælger almindelige gitter kabinetter, som kan justeres meget i størrelsen, fordi du selv bygger indhegningen. Dette er en god idé, da dyrene kan følge deres naturlige instinkter og følgelig tilfredsstille deres behov. De kan grave, hoppe og løbe rundt, så meget de har lyst til. Vær forsigtig. Det er vigtigt at se efter, om der også er et tag på toppen af deres kabinet. Der er mange farer der venter fra oven, som rovfugle eller andre rovdyr, der er i stand til at klatre inde i kabinettet. Ydermere skal du sørge for, at kaninerne ikke graver sig ud af deres hjem.

  Udendørs stald

  Mange kaninejere holder deres dyr i en almindelig stald. De er store nok og tilbyder nok palds til at løbe rundt på. Vær forsigtigt, selv her er der mange muligheder for at flygte. Før du rykker dyrene ind, skal alt være sikret, også med hensyn til farlige steder, hvor kaninerne kan komme til skade. Stalden må heller ikke være for mørk og skal tilbyde nok dagslys.

  Træburet

  Når man holder kaniner udenfor, anvendes de ofte træbure. Dog er disse ofte ikke store nok, til at sikre et arts-hensigtsmæssigt miljø for kaninerne. Så du bør kun anvende dem fra en hvis størrelse og op. I dette tilfælde er det også vigtigt at tilbyde mulighed for at gå ud hver dag, så kaninerne kan løbe rundt, hoppe og grave.

  Udover færdiglavede træbure, er der også mulighed for, at du selv bliver kreativ og bygger en, der egner sig til dine kæledyr. Denne emtode er ikke kun billig, men også alsidig. Så du har den perfekte mulighed for at bygge et arts-hensigtsmæssigt miljø for dine kaniner.

   Type af bur Fordele Ulemper
   Gitterbur

    

   ●     stort set flugtsikker

   ●     mulighed for at kombinere flere gitterbure

   ●     ingen problemer med flytning

   ●     købes billigt

   ●     er for lille

   ●     er ikke arts-hensigtsmæssig

   ●     kaniner kan ikke løbe frit rundt

   ●     ligner et fængselsliv

   Gitter kabinetter

    

   ●     tilbyder nok plads (hvis den er bygget stort nok)

   ●     er hurtig at bygge

   ●     kan tilpasses

   ●     fra 100 cm i højden og opefter, er den flugtsikker (tilpas højden efter kaninens størrelse)

   ●     plads til dekoration

   ●     kaniner kan bevæge sig frit og hoppe rundt

   ●     de enkelte kan undgå hinanden

   ●     naturlige instinkter tilfredsstilles for det meste

    

    

    

    

   Rum

    

   ●     massere af plads

   ●     de enkelte kan undgå hinanden

   ●     kaniner kan løbe og hoppe en masse rundt

   ●     nok plads til dekoration

   ●     kaniner elsker at tygge på vægge eller tæpper
   Udendørs kabinetter

    

   ●     arts-hensigtsmæssig

   ●     tilbyder nok plads

   ●     kaniner kan grave

   ●     plads til flere kaniner

   ●     plads til massere af dekoration

   ●     det er ofte svært at bygge dem

   ●     de skal sikres ovenfra

   ●     VIGTIGT: kaniner elsker at grave sig ud

   ●     de har brug for massere af plads

   ●     man skal holde øje med mange kriterier

   Stald

    

   ●     massere af plads

   ●     er varm om vinteren

   ●     flugtsikker

   ●     sikker mod andre farer (ræve, mår, m.fl.)

   ●     er stor nok til flere kaniner

   ●     nok plads til arts-hensigtsmæssig dekoration

   ●     skal gøres fuldstændig sikker

   ●     nogle stalde er for mørke

   Træbur

    

   ●     det er muligt at bygge en selv

   ●     gode størrelser mulige, når man selv bygger den

   ●     træ er et godt materiale

   ●     det er billigt og nemt at bygge en selv

   ●     færdiglavede bure er ofte for små

   ●     er dyre at købe

   ●     kaniner elsker at tygge på træet

   Konklusion

   Det at holde kaniner undervurderes ofte. Det er ikke en let opgave et tilbyde et arts-hensigtsmæssigt miljø for disse dyr. Det er dog meget vigtigt at gøre dette, da det sikrer, at kaninerne forbliver sunde og glade. Sammenlign altid måden du holder dine kæledyr på med dine egne ønsker og behov, og bestem dig kun for at holde disse, hvis du kan tilbyde dem et arts-hensigtsmæssigt liv.

   © Heike Rau – shutterstock.com / © l i g h t p o e t – shutterstock.com / © Photobac – shutterstock.com