Hvilke typer af filtre er anbefalet til akvarier

Hvilke typer af filtre er anbefalet til akvarierMed deres små magiske og unikke effekter, fortryller akvarier os mennesker og lade os skabe en undersøisk verden, egnet til at drømme. På grund af fiskenes og planternes stofskifte, såvel som madrester mm., kommer der hurtigt meget affald inde i akvariet, som skal genanvendes.

Dette affald påvirker ikke kun sigtbarheden og ødelægger den optiske effekt, det har også en negativ indflydelse på vandværdier, så i værste fald, kan der opbygges giftige materiale. Disse giftige materialer kan føre til døden for alle indbyggere, i enten et kort- eller langsigtet scenario. Derfor er det ikke kun vigtigt at skifte vandet regelmæssigt, men også at holde det konstant filtreret. Denne artikel vil præsentere dig for forskellige typer af filtre og hvordan denne vigtige del af det tekniske udstyr i et akvarium virker.

Opgaven for et akvariefilter

Som du kan se på navnet, er et akvariefilters hovedopgave, et filtrere og rense vandet. På denne måde filtreres alt affaldet ud. Det er ligegyldigt om affaldet er fra planter eller fiskeafføring, at akvariefilter, valgt til at passe til akvariet, holder vandet rent og fører til gode stabile vandævrider. Der er dog forskellige typer af filtre, som filtrerer vandet på forskellige måder.

Udover filtrering, får de fleste akvariefiltre også vandet i bevægelse, hvilket er et resultat af at suge vandet ind og lade det rene vand flyde ud igen. Dette er også vigtigt, da mange fisk og planter har brug for en naturlig vandstrøm. Nogle filtre tilbyder endda en indstilling for strømmen, så det kan tilpasses akvariets indbyggere.

Udover filteret, er planter også ansvarlige for at neutralisere giftige stoffer fra vandet, så der bør altid være nok planter i et akvarium. Kun på denne måde, kan den biologiske balance bevares.

Hvilken type filter egner sig til hvilken type akvarium?

akvariefilterDa der er mange forskellige typer af filtre, er det ikke en let opgave, at beslutte sig for en af metoderne. Derfor bør du kende de forskellige metoder. Når man vælger et nyt akvariefilter, bør man være opmærksom på flere kriterier. På den ene side spiller materialet som filteret er lavet af en vigtig rolle, og skal passe til din fisks behov og krav. På den anden side, passer nogle filtersystemer kun til visse akvariestørrelser og designs. Derfor, bør man ikke anvende et lille filter til akvarier på kun 100 liters volumen, til den stor tank på 800 liters volumen. Så akvariets volumen skal passe til filterets volumen. Hvilke typer af filtre findes der? Der er forskellige filtertyper, alle med samme formål: at filtrere akvariets vand på en pålidelig måde.

    Det mekaniske filter

    Et mekanisk filter filtrerer det grove, såvel som det fine affald ud af akvariets vand. Det egner sig som et pre-filter, såvel som et komplet filtersystem. Alle modeller er gode, på grund af letheden ved at skifte filtermateriale og samt at montere og fjerne. I en ferskvandstank, bør det minimale strømingsniveau være det firedobbelte af vandvolumen.

    I en saltvandstank, bør det være mindst det tidobbelte. Derfor, skifter mange fiskeentusiaster filtersubstratet hver uge, hvilket fører til, at det er umuligt at anvende det mekaniske filter som et biologisk filter, fordi vigtige bakterier ødelægges ved rengøring af det. Det indvendige motorfilter er en optimal type mekanisk filter, hvoraf der findes flere forskellige typer.

    Sumpfilter

    Sumpfiltre er sjældne. De virker på måde, som kaldes “super-aerobe”. På denne måde påføres vandet filtermaterialet, der naturligvis har en luftkontakt og som ledes ind i en separat tank. Fra denne tank pumpes det tilbage i akvariet. Sumpfiltre virker kun effektivt, hvis der flyder mindst 4,000 liter vand gennem den i timen, hvilket sjældent er tilfældet.

    Anaerobe filtre

    Et anaerobe filter er en god metode til biologisk filtrering. Dette filter virker uden ilt. I sådan en model, skal filtermaterialet være omringet af vand med lavt iltindhold, hvilket kun er muligt med en sådan strøm af vand. Hvis vandet flyder meget langsomt igennem, er ilten allerede væk efter kun nogle få centimeter i filterlejet. I kontrast til andre filtermodeller, nedbrydes kun nitrat, så proteiner mm., kan ikke ændres til nitrat og nedbrydes efterfølgende. Derfor kan disse filtre kun anvendes som et supplement og egner sig ikke til at blive anvendt alene.

    Biologiske filtre

    Med disse unikke filtre, er bakterier der lever inde i filteret ansvarlige for, at rense vandet. Millioner af små organisme, bakterier, amøber og ciliater lever blandt andet i disse filtre og afgiver organisk materiale inde i vandet. Dette organiske filter enten fjernes eller reformeres på en måde, så det kan føres tilbage til vandet. Bakterierne og andre organismer kan på filtermaterialet ses som brunt slam. Så det er vigtigt ikke at vaske dem af, da de hjælper akvariet, giver nok vandstrøm gennem filteret og ikke blokkerer det. Proteiner, fedtstoffer og kulhydrater, alle dele af akvariets vand er hovedkilden til foder hos disse mikroorganismer. De ændres til nitrat og kuldioxid. Det biologiske filter passer til alle typer af akvarier.

    Udvendigt filter

    Dette filter monteres udenpå akvariet og forstyrrer ikke det optiske udtryk. Vandet transporteres til filteret gennem rør, der ofte er tilgængelige i flere størrelser. Filteret sidder typisk på akvariets gulvenhed. Vand flyder her gennem filteret, der typisk er fyldt med forskellige typer af filtermaterialer, og filtreres. Filtermaterialet bør vælges afhængig af akvariets indbyggere. Efter rensning, pumpes vandet tilbage i akvariet, hvilket fører til bevægelse i vandet. Udvendige filtre er gode, fordi de ikke optager plads inde i tanken og fordi de ikke heller ikke påvirker udseendet.

    Indvendigt filter

    Udover udvendige filtre, er der naturligvis også indvendige filtre. Disse suger vand ind, renser det ved at føre det gennem et valgt filtermateriale og returnerer det tilbage i vandet efterfølgende. Indvendige filtre har den fordel, at de ikke har brug for rør. De kan anvendes til at skave en vandstrøm og er tilgængelige i mange størrelser. Nogle modeller virker udelukkende som aerobe filtre, men der er også modeller, som filtrerer en del af vandet anaerobisk og en anden del aerobisk. Ulempen er naturligvis, at de kræver noget plads og skal fjernes fra tanken, hver gang du ønsker at rengøre dem.

      Konklusion

      Uanset hvilken type filter du beslutter dig for, er det vigtigt at se efter en ordentlig størrelse. Det er bedre at tage en model der er en smule for stor og som bedre renser vandet, end at tage en der ikke kan klare mængden af vand i dit akvarium. Ydermere er det vigtigt, at holde trit med de enkelte filtres krav og egenskaber, så de ikke let knækker, har en lang levetid, og altid holder dit akvariums vand rent, på en pålidelig måde.
      © FamVeld – shutterstock.com / © FamVeld – shutterstock.com