Hvor ofte skal man fodre pygmæ kaniner?

DværgkaninSmå, søde og ekstremt nuttede – pygmæ kaniner er populære pp grund af deres gode karakteristika og deres nuttede udseende. Ejere af pygmæ kaniner har dog et stort ansvar og skal ikke tage for let på det. Det er vigtigt at tilbyde dem et dyrevenligt miljø samt at møde deres krav og behov, for at få dem til at føle sig tilpas og så de kan nyde et langt og glad liv. Ikke kun deres leveforhold er vigtige, de har brug for meget plads og føler sig ikke tilpas i små bure. De har også brug for særlig behandling angående indretning, der bør tilbyde dem noget aktivitet. Så der skal være objekter som små huse, legetøj og muligheder for at kravle. Aktiviteter med andre kammerater er også et must. Og til sidst, må deres ernæring ikke forsømmes.

Pygmæ kaniner spiser små mængder foder, få gange om dagen. Derfor er det vigtigt at tilbyde dem et hvis måltid regelmæssigt, mens de har en stabil forsyning af forskellige andre fødevarer. Denne artikel vil forklare dig, hvilket kaninfoder du bør anvende og hvor ofte du bør fodre med det, for at kunne tilbyde dit kæledyr en balanceret og ideel kost.

Hvor ofte bør man fodre med hver slags foder?

Pygmæ kaniner har brug for forskelligt foder, for at forblive sunde. Det er vigtigt at tilbyde en balanceret og sund kost til kaniner, der stadig er varieret.

Vand:

vand til DværgkaninerVand bør udskiftes dagligt og tilbydes i enten en lille skål eller en specialiseret drikkedunk. Det er vigtigt at se efter, at dunken ikke drypper. På varme sommerdage, skal du tjekke om der stadig er vand flere gange om dagen, da deres behov for vand er højere end normalt, på denne årstid. Du skal dog ikke være bekymret, hvis din pygmæ kanin sommetider ikke drikker så meget, som den normalt gør. Det er fuldstændig normalt. På deres naturlige levested, optager pygmæ kaniner vand gennem dug eller fugt fra de planter de spiser, hvilket betyder, at især pygmæ kaniner, der fodres med en masse grønt, ikke drikker så meget.

Hø:

Dværgkanin i hoen er særlig vigtig for pygmæ kaniner og bør tilbydes konstant, i store mængder. Det er vigtigt at skifte høet dagligt, så dine kæledyr konstant kan vælge portioner i den bedste kvalitet. Sunde dyr vil afvise hø i lav kvalitet. Så du bør genanvende rester fra dagen før, for kun at tilbyde dine kaniner højkvalitetsprodukter. Hø er vitalt for kaninerne, da det hjælper til en sund fordøjelse. Det må ikke ligge på jorden, men skal tilbydes i en specialiseret beholder, der hænges op på, eller sættes op i siden af buret. Dette foder er særligt rig på vitaminer, fibre, næringsstoffer og mineraler, hvilket gør hø til den vigtigste del af pygmæ kaniners kost. Du bør tjekke det, når du fodrer den, da du kun bør tilbyde højkvalitetshø.

Grønt:

græs til kaninerDer bør fodres med grønt regelmæssigt. Dog er det i starten vigtigt at man starter langsomt, så kaninen vænner sig til det, da kæledyr der ikke er vandt til det, hurtigt vil reagere med diare eller mavepine. Så du skal starte langsomt og øge rationerne lidt efter lidt. Dette gælder også når kaniner ikke har spist frisk grønt i et stykke tid, for eksempel gennem vinteren. Du kan fodre med alt, du finder på en vild eng. Mælkebøtter er især populære, samt andre forskellige urter. Det er dog vigtigt, at man samler dem friske. Hvis du opbevarer dem forkert, kan de blive mugne, hvilket er skadelig for kaninernes helbred og som kan føre til sygdom. Grønt er særligt rig på vitaminer og andre vitale næringsstoffer. Mælkebøtter og lignende planter kan gives dagligt, og det skader på ingen måde din kanin. Det er bedst, hvis du tilbyder dem så meget, at der bliver levnet noget fra det første måltid, så de kan vende tilbage og spise igen, hvis de har lyst. En anden vigtig egenskab ved dette foder er dets høje vandindhold, og det møder derfor kaninernes daglige vandbehov.

  Frugter og grøntsager:

  Frugter og grøntsagerMed frugter og grøntsager, er det vigtigt at vænne kaninen til det langsomt, da de ellers kan reagere med diare. Frugter er meget populære blandt kæledyr, hvilket dog ikke nødvendigvis betyder, at det er sundt for dem. Frugter indeholder meget sukker og store mængder af sukker er skadeligt for deres helbred. Ydermere, reagerer pygmæ kaniner ved at få diare, hvis de får for meget sukker, selv hvis de er vandt til at spise det. Det skader ikke at give den et stykke lækkert æble en gang imellem. Dette bør dog ikke være den daglige norm. En gang om ugen er tilstrækkeligt, for eksempel som et lille festmåltid på en søndag. Situationen med grøntsager er anderledes. Gulerødder er ikke kun rige på vitaminer og andre næringsstoffer, de er også særligt smagfulde og tilbyder en god variation i kaniners kost. Grønsager er især ideelle gennem den kolde vinter eller de våde efterårsdage, til at erstatte eng grønt. Bladgrøntsager som de forskellige salat typer, er særligt gode. Knoldgrøntsager bør i modsætning undgås. Så snart pygmæ kaninerne bliver vandt til grøntsager, kan man, ligesom med andet grønt, fodre med det dagligt.

  Kvist:

  Kviste er meget populære blandt kaniner og er meget vigtige, for at holde deres tænder i en ideel længde. Dette er vigtigt, fordi pygmæ kaniner er blandt de dyr, hvis tænder vokser konstant. Hvis de bliver for lange, kan de ikke spise ordentligt længere, skade sig selv eller lide af stor smerte. Derfor er det vigtigt at tilbyde dem kviste konstant. Hvis de allerede er vandt til grønt, er en kvist med friske blade en god kompliment til deres kost, de bør dog ikke gives dagligt – en gang om ugen er nok.

  Tørfoder:

  TørfoderMange ejere af pygmæ kaniner anvender tørfoder på daglig basis. Dette foder er dog særlig rig på fedtsyrer. Derudover, fører fodring med tørfoder ofte til overskridelse af kaninernes daglige behov, hvilket fører til overvægt. Mange kaniner spiser ikke dette foder, ikke fordi de ikke er sultne, men fordi de keder sig, de vælger ofte kan de bedste og mest smagfulde pelleter, så der er mange rester. Hvis din kanin får nok grønt, kviste og hø på daglig basis, er der normalt ikke behov for tørfoder og det bør maksimalt kun gives én gang om dagen, i en lille mængde. Denne dosis kan øges gennem vintertiden. Desværre svarer indholdet i tørfoder sjældent til deres naturlige behov. Det er beriget med farvemidler og indeholder tilsætningsstoffer, der ikke indtages af vilde pygmæ kaniner.

   Godbidder:

   Ethvert kæledyr elsker at blive forkælet fra tid til anden, og enhver ejer ønsker at tilbyde sine skattebasser noget særligt en gang i mellem. Der må slet ikke fodres med søde sager som yoghurt, slik mm., hvis det er muligt. De indeholder en lav næringsværdi og knap nok nogle vitaminer. Istedet har det et højt fedt- og energiindhold, hvilket hurtigt kan føre til overvægt.

   Typer af foder Egenskaber og hyppighed for fodring
   Vand     tilbydes dagligt og friskt

       tilbydes konstant

       i en skål eller en hængende flaske

       skift vand flere gange om dagen, om sommeren

       tilbydes konstant

       skiftes dagligt

       fjern gammelt hø dagligt

       vigtig for fordøjelsen

       vigtig for tænderne

       kun højkvalitetshø

       er rig på vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer

       tilbydes ideelt i en beholder

   Grønt     tilbydes dagligt

       vænd kaninerne til det langsomt

       øg rationen idt efter lidt

       samles friskt

       kan tilbydes i store mængder

       er rig på vitaminer, mineraler, proteiner og andre næringsstoffer

       kan benyttes som fuldfoder

       tilbyd så meget, et der levnes noget

   Grøntsager     kan tilbydes dagligt

       bladgrøntsager er særligt sunde (salater)

       ideelt alternativ til grønt fra engen

       vænd kaninerne til det langsomt

       er rig på vitaminer, sporstoffer og næringsstoffer

       foder ikke med knoldgrøntsager

       anvendes i passende mængder i løbet af vinteren

   Frugter     fodres sjældent

       indeholder meget sukker, hvilket ikke tolereres af kaninerne

       et stykke æble en gang i mellem er nok

       forsager normalt diare

   Tørfoder     fodres kun i mindre mængder, grønt foder er normalt nok

       møder ikke de daglige krav

       indeholder mange tilsætningsstoffer

       kaniner spiser ofte kun det bedste og det mest smagfulde

       indeholder mange fedtstoffer

   Godbidder     hvis det er muligt, skal du slet ikke fodre med dem

       indeholder få næringsstoffer

       er rig på fedtstoffer og energi

       fører til overvægt

       er ikke en del af den naturlige kost

   Konklusion

   Som med andre dyr, er det også vigtigt at have pygmæ kaniners individuelle behov i tankerne, og at vælge deres kost herefter. Da vilde kaniner normalt kan spiser rødder, kviste, såvel som grønt, er det intet problem helt at undgå industrielt produceret foder. Mængderne kan også varieres efter deres appetit. Det er ingen ulempe at frygte for, at de vænner sig til maden.

   Fotos:
   © Claudia Paulussen – shutterstock.com © Attasuntorn Traisuwan – shutterstock.com © Ostancov Vladislav – shutterstock.com © Skumer – shutterstock.com © Ermolaev Alexander – shutterstock.com © JIANG HONGYAN – shutterstock.com